Recente berichten

De geitenmelk hype

Is kunstvoeding op basis van geitenmelk beter voor je kleintje dan kunstvoeding op basis van koemelk?

Borstvoeding is in een normale en gezonde situatie altijd voldoende aanwezig voor je baby. Baby’s hebben geen andere voeding nodig dan borstvoeding, alleen bij een medische indicatie. Als er geadviseerd wordt om bijvoeding te starten, is het altijd goed om door te vragen. Is de gezondheid van de baby in gevaar als je niet start met het geven van de bijvoeding?
Indien bijvoeden medisch noodzakelijk is, komt wellicht ook de vraag boven welke soort bijvoeding je jouw baby kunt geven.

Er zijn verschillende soorten kunstvoeding, maar twee van de meest voorkomende zijn kunstmatige zuigelingenvoedingen op basis van koemelk en op basis van geitenmelk. Wat zijn de verschillen tussen deze twee en welke is beter voor een zuigeling? Laten we eens kijken naar de wetenschap.

Koemelk gebaseerde kunstvoeding

Kunstvoeding op basis van koemelk is de meest gangbare optie en wordt wereldwijd veel gebruikt. Het is een goede bron van eiwitten, koolhydraten, vetten, vitamines en mineralen die nodig zijn voor de groei en ontwikkeling van een zuigeling. Koemelk kan echter moeilijker te verteren zijn voor sommige baby’s vanwege de hogere concentratie eiwitten en lactose.

Geitenmelk gebaseerde kunstvoeding

Er zijn geen duidelijke voordelen van geitenmelk boven koemelk. De samenstelling van volle geitenmelk lijkt veel op die van volle koemelk. Geitenmelk gebaseerde kunstvoeding heeft een lager lactosegehalte dan koemelk. Verder bevat geitenmelk minder caseïne-eiwitten dan koemelk.

Wetenschappelijk onderzoek

Uit onderzoek blijkt dat baby’s niet beter groeien en zich ook niet anders ontwikkelen als zij zuigelingenvoeding op basis van geitenmelk drinken. Ook geeft het even vaak klachten, zoals krampjes. In het verleden claimden fabrikanten weleens dat geitenmelk beter verteerbaar is. Maar dit is niet bewezen en mag daarom ook niet op de verpakking staan.

Conclusie

Er is er niet genoeg bewijs om te concluderen dat geitenmelk beter is dan koemelk gebaseerde kunstvoeding.

Het is belangrijk om na te gaan of bijvoeding echt noodzakelijk is en pas dan na te gaan welke kunstvoeding jij dan wilt geven aan jouw baby.

In Nederland is de samenstelling van kunstmatige zuigelingenvoeding in de Warenwet vastgesteld. Alle in Nederland verkrijgbare kunstvoeding voldoet aan deze strenge eisen. Huismerk kunstvoeding is van even goede kwaliteit en is veel goedkoper.

Met de kraamweek checklist weet jij wanneer je nog even af kunt wachten met het geven van bijvoeding. Je kunt hem hier downloaden.