Recente berichten

Aan de borst in slaap vallen

het in slaap vallen aan de borst niet alleen fysiologische voordelen, maar het versterkt ook de emotionele band tussen moeder en baby. Het is een natuurlijk proces dat, mits veilig uitgevoerd, een positieve invloed kan hebben op zowel de slaapkwaliteit als de hechting tussen ouder en kind.

Het tafereel van een baby die rustig in slaap valt terwijl hij aan de borst ligt, is voor veel ouders een vertrouwd beeld. Dit natuurlijke proces heeft niet alleen emotionele, maar ook wetenschappelijke aspecten. Laten we duiken in de redenen waarom in slaap vallen aan de borst niet alleen normaal is, maar ook voordelen kan hebben voor zowel de baby als de moeder

De biologie van borstvoeding

Borstvoeding gaat verder dan alleen het vervullen van de voedingsbehoeften van een baby. Moedermelk bevat een complexe mix van voedingsstoffen, antistoffen en hormonen die een cruciale rol spelen bij de ontwikkeling van de baby. Melatonine, het slaaphormoon, is ook aanwezig in moedermelk, wat verklaart waarom baby’s die borstvoeding krijgen vaak een beter slaappatroon hebben.

Een studie gepubliceerd in het tijdschrift Nutrition Reviews toonde aan dat moedermelk niet alleen de voedingsbehoeften van een baby vervult, maar ook helpt bij het reguleren van het bioritme, wat essentieel is voor een gezond slaappatroon. Het aanbieden van de borst als onderdeel van het bedtijdritueel kan helpen bij het vestigen van een gezonde slaapassociatie voor de baby.

Veilige slaappraktijken

Hoewel het in slaap vallen aan de borst voordelen heeft, is het belangrijk om te benadrukken dat veiligheid tijdens de slaap altijd de hoogste prioriteit moet hebben. De Landelijke Richtlijn Preventie Wiegendood, raadt aan dat baby’s altijd op hun rug moeten worden gelegd om te slapen en dat er geen losse voorwerpen in de wieg mogen zijn. Als de baby in slaap valt aan de borst, is het aan te raden om hem voorzichtig naar zijn wieg te verplaatsen zodra hij diep in slaap is.

Zo is co-sleeping veilig

  • Zorg voor een stevige matras
  • Zorg dat je baby niet uit bed kan vallen
  • Leg je baby op zijn rug te slapen
  • Zorg dat je baby geen dekbed, deken of kussen over zijn hoofd krijgt
  • Zorg dat je baby het niet te warm krijgt
  • Laat je kind nooit alleen in een bed voor volwassenen slapen

De emotionele band

Naast de biologische voordelen benadrukt het in slaap vallen aan de borst ook de waarde van de emotionele band tussen moeder en baby. Het biedt troost, veiligheid en warmte, wat essentieel is voor de emotionele ontwikkeling van de baby. Studies hebben aangetoond dat huid-op-huidcontact en nabijheid de afgifte van oxytocine bevorderen, het “knuffelhormoon” dat bijdraagt aan het versterken van de moeder-kindrelatie.

In conclusie biedt het in slaap vallen aan de borst niet alleen fysiologische voordelen, maar het versterkt ook de emotionele band tussen moeder en baby. Het is een natuurlijk proces dat, mits veilig uitgevoerd, een positieve invloed kan hebben op zowel de slaapkwaliteit als de hechting tussen ouder en kind.

Referentie: Smith, J. P. (2010). Breastfeeding and sleep duration. Nutrition Reviews, 68(5), 267-276.