Recente berichten

De mythe van de gekrulde lippen

Controleer jij ook altijd of je baby’s lippen mooi naar buiten gekruld zijn als je borstvoeding geeft? In deze blog leg ik je uit waarom je dit niet hoeft te doen en waarom het zelfs beter is om het niet te doen.

Over het algemeen is het een misverstand om te denken dat een baby alleen goed aan de borst drinkt / goed aangelegd is, als de lippen mooi naar buiten gekruld zijn. Ik wil je graag inzicht geven in waarom gekrulde lippen niet belangrijk zijn. In elk geval niet belangrijk genoeg om het te gaan controleren of zelfs corrigeren als de baby aan de borst ligt.

Aanleggen van de baby

Bij het aanleggen van de baby is het belangrijk dat de baby zijn mondje wijd open doet. Dat is nodig om goed te kunnen drinken. Bij een grote hap zijn de lippen vaak al naar buiten gekruld, maar het belangrijkste is dat de kaken van de baby wijd open zijn. De baby opent zijn mondje wijd door reflexen. Door met je tepel het gebied tussen de neus en de bovenlip te kietelen, gaat de mond van je baby in een reflex wijd open (de hapreflex). Je kunt ook de video over aanleggen bekijken
De essentie is dat bij het aanhappen, de tepel/borst tussen de kaken van de baby terecht komt, en niet tussen de lippen van de baby. Gekrulde lippen zijn helemaal niet zo belangrijk. Veel moeders gaan na het aanhappen vervolgens kijken of de lippen wel goed omgekruld zijn. Of de kraamverzorgster heeft je geleerd om het te checken. Op het moment dat je gaat controleren of de lippen mooi omgekruld zijn, door bijvoorbeeld in je borst te duwen, trek je als het ware de borst een beetje uit baby’s mond. En het controleren is absoluut niet nodig.

Wat moet je dan wel doen?

De beste manier om te weten of de baby goed is aangelegd is om je ogen te sluiten en te voelen. Hoe het drinken van de baby voelt, vertelt je veel meer over de aanhap dan de gekrulde lippen. Het aanleggen kan er prachtig uitzien, met mooi gekrulde lippen, maar als de hap niet diep genoeg is en er niet genoeg borst in de mond zit, dan doet het voeden toch pijn.

De mythe van de gekrulde lippen

Dus; kijken naar de omgekrulde lippen is een mythe. En het controleren ervan zorgt er voor dat de baby juist vacuüm verliest. Dus moeders, doe je ogen dicht en VOEL. Stop met controleren van de gekrulde lippen, want het vertelt je helemaal niks.

https://youtu.be/nY2WnVkAMN8