Recente berichten

Nachtvoedingen


Vraag jij je ook vaak af hoe en wanneer je van de nachtvoedingen af komt? De vraag die het meest aan jonge ouders gesteld wordt is: “Slaapt hij al door?” Alsof je pas geslaagd bent als ouders als de baby doorslaapt. De meeste jonge ouders ervaren echter dat de baby heel vaak niet doorslaapt. Of beter gezegd: de baby wordt met enige regelmaat ‘s nachts wakker. Soms elk uur, soms zitten er meerdere uren tussen. En als de baby niet wakker word, word je als moeder toch wakker.

Functioneel

Nachtvoedingen hebben een functie. Het is heel normaal en gezond dat je baby ‘s nachts wakker wordt voor een voeding. Ook als je baby al wat ouder is. Voor een baby is het fijn als hij vaker kleine voedingen krijgt. Het maagje is nog klein en regelmatig kleine beetjes voeding houden baby’s bloedsuikerspiegel op peil. Ook voor de melkproductie is een nachtvoeding fijn. In de nacht zit er meer prolactine (hormoon dat zorgt voor de melkproductie) in je bloed en ga je meer melk maken. Door het vrijkomen van het hormoon oxytocine tijdens de voeding val je vaak na de nachtvoeding ook weer snel in slaap.

Mindfuck

Als vrouwen weer aan het werk gaan gaan ze nachtvoedingen vaak als een last ervaren. Ze zijn moe en hebben moeite zich te concentreren op hun werk. Vaak zijn ze ook bang dat ze het niet volhouden.
Het is ook best heftig; zo’n klein mensje dat veelvuldig een beroep op je doet. En als je denkt een ritme te hebben gevonden dat werkt en fijn is, dan komt iets het weer in de war schoppen. Je baby is helaas niet te veranderen. Dit is een fase waar je ook weer door heen komt. Ook al lijkt het nu eindeloos en doodvermoeiend. Wat je kunt doen is proberen er anders mee om te gaan. In plaats van de nachtvoedingen verafschuwen kun je de momenten met je baby omarmen en verwelkomen. De baby heeft jou nodig in deze fase. Maak het jezelf gemakkelijk in de nacht. Geen luiers verschonen. Zet wat lekkers neer voor tijdens de nachtvoedingen en probeer er bewust van te genieten. En natuurlijk ben je MOE(DER). Er komen ook weer betere tijden aan.