Recente berichten

Borstvoeding is normaal

Borstvoeding is normaal

Zaterdag 23 april 2016 schreef Loes Reijmer een persoonlijk essay in de Volkskrant met als titel “Hoe borstvoeding een statussymbool werd”. “Bij het volmaakte ouderschap hoort tegenwoordig minstens zes maanden borstvoeding. Dat vergt nogal wat van de moeder” opent het artikel.
Het artikel blijkt een persoonlijk relaas te zijn van een moeder die een negatieve ervaring heeft gehad met de ‘borstvoedingsmaffia’ op allerlei zwangerschapsfora. Graag verwijs ik nog een keer naar het artikel van Kiind Magazine, “De borstvoedingsmaffia bestaat niet”

Feitelijke onjuistheden
Er zitten een aantal feitelijke onjuistheden in het artikel. Bijvoorbeeld het punt dat HIV-besmetting de enige reden zou zijn dat een moeder gerechtvaardigd is om te stoppen met borstvoeding. Dat vind ik nogal gechargeerd. Bij een HIV-besmetting start een moeder niet met borstvoeding en als een moeder wil stoppen, of wil bijvoeden, dan is dat altijd haar goed recht. Geen wet of code die dat verbiedt.
Of deze: “Als mensen zeggen dat borstvoeding gratis is kan ik ze wel slaan. Het is alleen gratis als de tijd van vrouwen niets waard is” is een quote van Hanna Rosin in het artikel van Reijmer . Er wordt over het hoofd gezien dat het voeden met de fles (en het bereiden en vervolgens weer schoonmaken daarvan) ook tijd kost. Per saldo kom je qua tijd dan duurder uit met het voeden met de fles. Daarmee is het tijd-issue een non-argument geworden.

Mommywars
Het blijft me verbazen dat borst en fles in de media keer op keer tegenover elkaar worden gezet. De enige die baat heeft bij dit soort polarisatie is de industrie. Niet de moeders en ook niet de kinderen. Laten we stoppen met de mommywars en elkaar niet meer de maat nemen. Iedereen is vrij in het maken van een eigen keuze. Ik hoop alleen dat het besluit genomen wordt op basis van juiste en onafhankelijke informatie. Iedereen die achter zijn eigen keuze staat, mag daar de verantwoordelijkheid voor nemen. Schuldgevoelens projecteren op een andere moeder of op een zorgverlener is zinloos en niet reëel.

Borstvoeding is normaal
Laten we normaal doen over borstvoeding. Wij mensen zijn zoogdieren en of we het nou willen of niet, die borsten zijn er om onze baby’s te voeden. Borstvoeding is het (fysio)logische vervolg op zwangerschap en geboorte. Het is de functie die ons vrouwen uniek maakt. Hebben we nou echt wetenschappelijk onderzoek nodig om te bewijzen dat zoals de natuur het bedoeld heeft, beter is dan het alternatief van een andere diersoort? Voor al die mensen die het wel graag wetenschappelijk onderbouwd willen hebben verwijs ik graag naar de borstvoeding-special van The Lancet. De kranten hebben er vol mee gestaan. Zijn we dat dan ineens vergeten?

Borstvoeding een statussymbool?
Borstvoeding geven is niet voor iedereen een prestatie of een statussymbool. Als de borstvoeding eenmaal loopt dan is het vaak ontzettend relaxt. Ik hoor en zie veel vrouwen genieten van de baby aan de borst. Vrouwen die problemen ervaren bij borstvoeding geven kunnen terecht bij de huisarts, de verloskundige, de kraamzorg en natuurlijk bij de lactatiekundige. Deskundige begeleiding met respect voor de persoon en diens autonomie. Zodat alle vrouwen die borstvoeding willen (blijven) geven daar goede en betaalbare zorg bij ontvangen.