Hoe weet je of je baby genoeg borstvoeding krijgt?
Een van de vragen die ik het vaakst hoor van moeders die borstvoeding geven, is: “Hoe weet ik of mijn baby genoeg melk binnenkrijgt?” Wat ze eigenlijk bedoelen, is: “Hoe weet ik hoeveel milliliter mijn baby heeft gedronken?” Twijfels horen erbij, zeker als je net begint met borstvoeding. Het is een nieuwe vaardigheid, en onzekerheid is dan heel normaal. Maar wat is “genoeg” precies? Heeft het te maken met een exacte hoeveelheid melk? Of gaat het meer om wat je baby je laat zien?
In dit artikel vertel ik je hoe je kunt zien of je baby genoeg melk krijgt, welke signalen belangrijk zijn en hoe je meer vertrouwen kunt krijgen in je melkproductie.
Wat is ‘genoeg’?
Genoeg is precies wat jouw baby nodig heeft om tevreden en voldaan te zijn na een voeding. Als je je baby op verzoek voedt, kan hij over het algemeen prima zelf aangeven wat hij nodig heeft. Soms wil je baby vaker drinken, bijvoorbeeld tijdens een groeispurt. Dit is zijn manier om je melkproductie op te voeren. Dat kan voelen alsof je “niet genoeg” melk hebt, maar in werkelijkheid is dit een natuurlijke manier van je baby om ervoor te zorgen dat hij krijgt wat hij nodig heeft.
Hoe weet je of je baby voldoende borstvoeding krijgt?
Je kunt aan verschillende signalen zien of je baby voldoende voeding binnenkrijgt:
- Nat genoeg: Je baby heeft minimaal 5-6 flink natte plasluiers per dag.
- Goede ontlasting: Zijn ontlasting is zacht en mosterdgeel van kleur.
- Gezonde groei: Hij groeit gemiddeld 150-250 gram per week.
De eerste weken willen baby’s vaak drinken: wel 8-12 keer per etmaal is normaal. Ook daarna blijven veel baby’s regelmatig drinken, vooral als ze nog klein zijn. Laat je baby zelf bepalen wanneer hij klaar is. Hij zal vanzelf de borst loslaten of in slaap vallen aan de borst. Als je baby niet genoeg heeft aan één borst, bied dan de andere borst aan.
Veelvoorkomende valkuilen
- Onrust na de voeding
Soms lijkt je baby na een voeding onrustig. Misschien huilt hij veel, of blijft hij zoeken naar de borst. Je kunt daardoor denken dat je niet genoeg melk hebt. Maar dat is niet altijd zo. Een voorbeeld:
Laatst sprak ik een moeder met een baby van vier weken oud. Haar baby huilde veel na de voeding en bleef zoeken naar de borst. Om hem gerust te stellen, gaf ze hem een fles kunstvoeding, die hij ook helemaal opdronk. Dat bevestigde haar idee dat ze niet genoeg melk had. Maar wat bleek? Haar baby groeide veel meer dan gemiddeld. Zijn onrust kwam door buikkrampen door een overvloed aan melk, niet door honger. Door goed naar zijn signalen te kijken en een fopspeen te gebruiken om zijn zuigbehoefte te bevredigen, viel haar baby na de voeding rustig in slaap. Het vertrouwen in haar melkproductie kwam terug.
- Een baby die te veel slaapt
Het tegenovergestelde kan ook gebeuren: een baby die weinig drinkt en veel slaapt. Dit kan ouders de indruk geven dat hij tevreden is, terwijl hij eigenlijk energie probeert te sparen. Een voorbeeld:
Een moeder vertelde me over haar baby die weinig groeide. Hij leek altijd tevreden, maar dronk niet effectief aan de borst. Zijn melkproductie bleef daardoor achter. De oorzaak? Een strakke tongriem, waardoor hij niet goed kon aanhappen. Nadat de tongriem was gekliefd en de moeder extra ging kolven om haar productie te stimuleren, begon haar baby beter te drinken. Hij groeide daarna precies zoals je van een baby van zijn leeftijd mag verwachten.
Twijfel over je melkproductie?
Voel je je soms onzeker over je melkproductie? Dat is heel normaal. Hier zijn een paar dingen die je kunt doen:
- Kijk naar de signalen van je baby: Hoeveel natte luiers heeft hij? Hoe ziet zijn ontlasting eruit? En hoe is zijn gewicht?
- Voed op verzoek: Geef je baby de borst zo vaak als hij wil, zonder je zorgen te maken over een schema.
- Vraag om hulp: Als je twijfelt, is het belangrijk om niet alleen te blijven tobben. Ik help je graag verder.
Plan een Online Consult in
Ben je onzeker over je melkproductie? Vind je het lastig om de signalen van je baby goed te begrijpen? Tijdens een Online Consult help ik je om vertrouwen te krijgen in het voeden van je baby. Samen kijken we naar wat jouw baby nodig heeft en hoe jij je daar goed bij kunt voelen.
Klik hier om een afspraak in te plannen!