Recente berichten

Genoeg

Een van de meest gestelde vragen van moeders die borstvoeding geven is: hoe weet ik of mijn baby genoeg krijgt? En eigenlijk bedoelen ze: “Hoe weet ik hoeveel milliliter  mijn baby heeft gedronken?” Onzekerheid hoort bij nieuw verworven vaardigheden en zeker ook bij het voeden en verzorgen van je baby. Maar wat is genoeg? Is dat een bepaalde hoeveelheid milliliters die je baby minimaal moet drinken? Of is dat kijken naar je baby? En op welke signalen let je dan? Te weinig moedermelk is een van de belangrijkste redenen waarom moeders stoppen met borstvoeding geven.

Genoeg
Genoeg is datgene wat voor jouw baby voelt als genoeg. Dat betekent dat je baby na een voeding tevreden en voldaan is. Als je je baby op verzoek borstvoeding geeft is hij veelal in staat om in zijn eigen behoefte te voorzien. Af en toe zal je baby je melkproductie wat op willen voeren. Dat doet hij door vaker dan normaal bij je te willen drinken en dat kan voelen alsof je “niet genoeg” melk hebt. Er zijn een aantal dingen waar je op kunt letten om te zien of je baby genoeg krijgt. Een baby die goed gevoed is heeft:

  • 5-6 flink natte plasluiers per dag
  • regelmatig ontlasting die zacht is en mosterdgeel van kleur is
  • een gemiddelde groei van 150-250 gram per week haalt

Er zijn geen grenzen aan hoe vaak je je baby mag aanleggen. De eerste weken willen de meeste baby’s wel 8-12 voedingen per etmaal. Ook na die eerste weken is het heel normaal dat je baby vaak wil drinken. De baby drinkt aan de borst zolang als hij zelf wil. Hij valt dan aan de borst in slaap, of laat op een gegeven moment vanzelf de borst los. Als hij onvoldoende heeft aan één borst kun je ook de andere borst nog aanbieden. Gemiddeld duurt een voeding, inclusief verschonen, 20-40 minuten. Oudere baby’s kunnen soms in 10 minuten klaar zijn met drinken.

Valkuilen
Laatst zag ik een moeder en haar vier weken oude baby. De moeder was ervan overtuigd dat ze niet genoeg melk had. Na de voeding bleef de baby onrustig, huilde veel, en bleef zoeken naar de borst. Ze maakte zich zorgen over haar productie en als de baby onrustig was gaf ze hem nog een fles met kunstvoeding. Die fles kunstvoeding dronk hij ook op. Dat bevestigde de moeder in haar idee dat de baby niet genoeg kreeg. “Anders zou hij die fles toch niet meer opdrinken?”
Wat was er nou werkelijk aan de hand? Deze baby groeide (veel) meer dan gemiddeld. Moeder had juist een ruime melkproductie. De signalen die moeder interpreteerde als honger, waren juist buikkrampen door een overvloed aan melk. Waarom drinkt die baby die fles met kunstvoeding dan nog op? Omdat hij door te zuigen minder krampen in zijn buik heeft. Bij een fles stroomt over het algemeen de melk makkelijk naar binnen. De baby moet wel drinken om zich niet te verslikken. Toen ik bij deze moeder was liet ik haar zien dat de baby na 10 minuten drinken aan de borst echt klaar was. Dat zijn buikje vol zat. Dat hij na de voeding nog zuigbehoefte had, maar geen melk meer wilde. Deze moeder leerde ik te kijken naar de signalen die haar baby gaf. Na de voeding gaf ze een fopspeen om de zuigbehoefte te bevredigen en haar baby viel deze keer heel rustig in slaap. Moeder dacht dat ze te weinig melk had, omdat ze de signalen van haar baby interpreteerde als honger, terwijl dit niet het geval was.

Een andere moeder die ik zag had een hele rustige en tevreden baby die veel sliep. Toch maakte ze zich wel zorgen, want hij leek niet effectief te drinken aan de borst en zijn groei bleef wat achter. Een baby die daadwerkelijk te weinig voeding krijgt kan daarop reageren door veel te slapen. Hij probeert dan zijn energie te sparen en laat zich niet horen. Ouders kunnen dit interpreteren als een tevreden baby die voldoende melk krijgt. Het kan ook zijn dat baby’s die te weinig melk krijgen ontroostbaar huilen en ten onrechte worden bestempeld als huilbaby.
In dit geval bleek de baby echt niet effectief aan de borst te drinken. Door niet effectief drinken bleef ook de melkproductie wat achter. Een strakke tongriem bleek de oorzaak te zijn. Nadat de tongriem gekliefd was ging de baby effectiever drinken. Moeder moest wel extra gaan kolven om haar productie extra te stimuleren. Na een aantal weken was de productie weer op niveau en kon de baby beter drinken en groeide hij zoals we van een baby van zijn leeftijd mogen verwachten.

Twijfel jij ook wel eens over je melkproductie? Vind je het soms lastig om je baby te lezen? Laat je reacties achter hier onder het blog!