Recente berichten

Baby’s tweede nacht

Je bent de eerste 24 uur van het moederschap goed doorgekomen Misschien heb je al oudere kinderen, maar je bent toch weer opnieuw moeder geworden…. En nu is het je baby’s tweede nacht.

Heimwee
Plotseling ontdekt je kleintje dat hij niet langer in de warme en comfortabele – ietwat krappe – baarmoeder zit waar hij de laatste 8-9 maanden heeft doorgebracht. Voor je baby is de wereld buiten de baarmoeder groot en ENG. Hij hoort niet jouw vertrouwde hartslag, niet het geruststellende geluid van jouw ademhaling of het gerommel van jouw ingewanden. In plaats daarvan ligt hij in een wieg, met handschoenen aan onder een dekentje. Hij heeft een luier om en kleertjes aan en vaak ook nog een mutsje op. Allerlei soorten mensen hebben zich al met hem bezig gehouden. Hij is nog niet gewend aan de nieuwe geluiden, het licht en allerlei geuren. Een ding heeft hij wel gevonden en dat is zijn stem. Elke keer wanneer je hem van de borst haalt, waar hij lekker in slaap was gevallen, en hem in zijn bedje legt, begint hij luid te protesteren.

Huilen
Elke keer dat je hem weer aan de borst legt begint hij een beetje te zuigen en valt dan weer in slaap. Als je hem dan loskoppelt en weer in bed legt begint hij opnieuw te huilen! Zijn mondje zoekt weer de borst… en JOU! Dit proces lijkt uren en uren door te gaan. Heel veel moeders (én zorgverleners) zijn er van overtuigd dat dit gedrag van de baby veroorzaakt wordt doordat er nog geen melk is. Dat de baby verhongert. Maar in werkelijkheid is dat niet het geval. De baby realiseert zich dat zijn meest comfortabele plek is aan de borst bij mama. Het doet hem denken aan ‘thuis’. Dit gedrag is universeel voor baby’s wereldwijd. Lactatiekundigen van over de hele wereld herkennen dit gedrag.

Wat te doen
Als hij in slaap valt aan de borst na een goede voeding, verbreek je voorzichtig het vacuüm en laat de tepel uit zijn mond glijden. Verplaats hem niet te veel, zorg er alleen voor dat zijn hoofd goed ondersteund is op jouw borst. Lekker op zijn buik tussen jouw borsten vindt hij ook fijn. Laat de baby niet boeren en geef hem geen schone luier. Lekker knuffelen tot hij in een diepe slaap valt en je hem wel kunt verplaatsen. Een baby valt eerst in een lichte slaap (REM slaap) en zal dan af en aan wisselen tussen lichtere en diepere slaap in cycli van ca. 30 minuten. Als hij weer gaat zoeken en laat zien dat hij wel weer aan de borst wil… prima! Dit is zijn manier van ontspannen en comfort zoeken. Als je baby diep in slaap is, is zijn ademhaling rustig en stil. Er is geen beweging zichtbaar onder zijn oogleden.

Nog een tip
Jouw baby’s handen waren zijn beste vriendjes in de baarmoeder. Hij kon in de baarmoeder op zijn duim zuigen als hij troost zocht of oncomfortabel was. Plotseling kan hij zijn handjes niet meer vinden omdat ze in handschoenen onder de dekens zijn gestopt. Zo kan hij zich zelf niet troosten. Een baby wil kunnen aanraken en voelen. Zijn handjes op jouw borst zullen de aanmaak van oxytocine bevorderen, wat je melkproductie zal stimuleren. Geef je baby de ruimte zodat hij zijn handen kan vinden. Doe zijn handschoentjes uit. Hij kan zichzelf krabben, maar dat zal snel genezen. Hij had al vingernagels in de baarmoeder.

Tot slot
Deze periodes van heimwee naar de baarmoeder komen af en toe terug, vooral als er iets in zijn dagelijkse routine verandert. Dat kan zijn als je naar de dokter gaat, naar de winkel of naar opa en oma. Laat je niet van de wijs brengen. Af en toe hebben baby’s meer behoefte aan troost aan de borst. Want voor de baby is de borst “THUIS”.

© 2009/Lactation Education Consultants – Jan Barger, RN, MA, IBCLC, FILCA
©Nederlandse vertaling:  Teddy Roorda, IBCLC

Mag worden gekopieerd en gedistribueerd. Mag niet worden verkocht.