Recente berichten

Borstvoeding

Hoe overleef ik de eerste weken?
Ben je pas bevallen en vraag je je soms ook af: “Hoe overleef ik de eerste weken? Hou ik dit wel vol?’ Die eerste dagen/weken zijn pittig he? Je bent pas bevallen, je bent moe, slaapt slecht én kort! En vaak ben je bij je eerste kind ook nog eens enorm onzeker. ‘Krijgt mijn baby wel genoeg?’ “Is mijn melk wel voedzaam genoeg?’  Het is heel normaal dat je deze gevoelens hebt. Je wilt het graag goed doen en je kind moet natuurlijk niks tekort komen.

Aanleggen
Het op gang komen van de borstvoeding is een natuurlijk proces. Het voeden van een baby gaat echter niet altijd vanzelf. Soms heb je wat meer tijd nodig om het te leren. Als je de vaardigheid eenmaal beheerst, verleer je het niet zo snel weer. De kraamverzorgster of verpleegkundige zal je de eerste week leren hoe jee2b7ca57e3b0d168c99ad1fe04ae6599 het beste je baby aan kunt leggen. Weet dat het normaal is dat het aanleggen de eerste dagen niet altijd vanzelf gaat. Jij en je baby moeten allebei leren hoe het gaat. Soms kan het helpen om je baby uit te kleden en bloot bij je te nemen.

Huid-op-huid contact
Lekker bloot bij jou op je blote huid ontspant je baby het beste. Zijn ademhaling komt tot rust en ook zijn hartslag zal rustiger zijn als je baby jouw blote huid voelt. Je baby zal het heerlijk vinden om bij jou op je blote huid in slaap te vallen. Een moment om samen van te genieten.

Voeden op verzoek
Voeden op verzoek is zoals de natuur het voeden van je baby bedoeld heeft. Je baby heeft honger en jij bent de aangewezen persoon om in de behoefte van je baby te voorzien. Voeden op verzoek zorgt er voor dat je melkproductie snel(ler) op gang komt en op gang blijft. Je baby is nog niet in staat om zijn behoefte uit te stellen. Daarom is het fijn dat wanneer hij om een voeding vraagt, hij die ook krijgt. De eerste weken is het normaal om 10-12 x per dag te voeden. Na een aantal weken zal de frequentie van het voeden wel wat afnemen. Maar 8 x per dag blijft heel normaal.

Nachtvoedingen
Nachtvoedingen horen erbij. Soms vragen moeders mij hoe ze de nachtvoedingen af kunnen bouwen. Ik geef meestal aan dat het niet de bedoeling is om ze (actief) af te bouwen. Het is normaal dat een baby ‘s nachts om een voeding vraagt. Zijn maagje is nog klein en heeft vaak kleine beetjes voeding nodig. De nachtvoedingen kunnen heel zwaar voelen. Probeer overdag te slapen als je baby ook slaapt, om zo toch aan je uren slaap te komen.

Hoe weet ik of mijn baby genoeg krijgt?
Door te kijken naar je baby. Is je baby tevreden na een voeding? Is je baby vanaf de 5e dag na de geboorte aan het aankomen? Plast hij 6 luiers per dag en heeft hij elke dag (meerdere keren) ontlasting? Dan kun je ervan uitgaan dat je baby genoeg voeding krijgt.

Twijfel je nog?
Neem gerust contact op. Samen kunnen we wellicht kijken of er nog extra zorg of begeleiding nodig is.