Wanneer je net moeder bent geworden, verandert er veel in je leven—niet alleen qua verzorging en verantwoordelijkheid, maar ook met betrekking tot je eigen lichaam. Het kan goed zijn dat je, nu je na de bevalling langzaam weer je eigen ritme probeert op te pakken, nadenkt over cosmetische behandelingen om je weer wat zelfverzekerder te voelen. Maar als je borstvoeding geeft, vraag je je wellicht af: welke behandelingen zijn veilig, en welke kun je beter even uitstellen?
In dit artikel bespreken we diverse behandelingen en geven we tips waar je op moet letten. Let wel: iedere situatie is anders, dus raadpleeg bij twijfel altijd een arts of lactatiekundige. Bi twijfels is het goed om je af te vragen of je risico’s wilt nemen bij niet medisch noodzakelijke handelingen.
-
Huidverzorgende behandelingen: gezichtsbehandelingen, scrubs en peelings
Wat kan wel?
Zachte gezichtsbehandelingen, hydraterende maskers en milde scrubs kun je gerust ondergaan tijdens de borstvoeding. De meeste van deze behandelingen hebben een lokaal effect en komen nauwelijks in je bloedbaan terecht. Zo hebben ze dus geen invloed op de moedermelk.
Waarop letten?
- Kies bij voorkeur voor natuurlijke of parfumvrije producten om huidirritaties te voorkomen.
- Vermijd agressieve chemische peelings of behandelingen met sterke zuren. Hoewel de kans super klein is dat deze stoffen in de moedermelk terechtkomen, kunnen agressieve behandelingen jouw huid extra belasten, en dat is niet ideaal in een periode waar je lijf al hard aan het werk is.
-
Injectables: Botox en fillers
Wat kan wel?
Dit onderwerp ligt gevoeliger. Over het gebruik van Botox en fillers tijdens de borstvoedingsperiode bestaan weinig uitgebreide, betrouwbare onderzoeken. De werkzame stoffen zijn meestal lokaal actief en komen niet of in minimale mate in de bloedbaan terecht. Theoretisch gezien zou het risico voor je baby daardoor klein zijn. Toch is de officiële richtlijn vaak voorzichtigheid—veel artsen raden aan hiermee te wachten tot na de borstvoedingsperiode of in ieder geval tot de melkproductie goed op gang is gekomen, en er duidelijkheid is over de duur van je borstvoedingsfase.
Waarop letten?
- Raadpleeg altijd een ervaren cosmetisch arts die bekend is met de richtlijnen rond borstvoeding.
- Informeer goed naar de gebruikte producten en hun veiligheidsprofielen.
- Overweeg om, indien mogelijk, de behandeling uit te stellen tot je niet meer voedt, om elk mogelijk risico uit te sluiten.
-
Laser- en lichttherapie: ontharen, pigmentvlekken en vaatjes
Wat kan wel?
Laserbehandelingen voor ontharing of het verminderen van pigmentvlekken zijn in principe veilig, mits uitgevoerd door een professional. De laser dringt tot een bepaalde huidlaag door, maar komt niet in de bloedbaan. De vrijgekomen energie wordt lokaal omgezet in warmte, zonder systemisch effect.
Waarop letten?
- Houd er rekening mee dat je hormonen nog niet stabiel zijn, waardoor pigmentatie en haargroei kunnen fluctueren. Het eindresultaat kan daardoor anders uitpakken dan verwacht.
- Bespreek vooraf met de behandelaar dat je borstvoeding geeft, zodat ze hiermee rekening kunnen houden in behandeladvies en nazorg.
-
Chemische behandelingen en harsen
Wat kan wel?
Harsen, sugaring of mildere chemische ontharingsmiddelen zijn in principe veilig. Ze werken vooral aan het huidoppervlak. Eventuele allergische reacties of huidirritaties kunnen vervelend zijn, maar vormen over het algemeen geen gevaar voor je moedermelk.
Waarop letten?
- Test nieuwe producten eerst op een klein stukje huid om allergische reacties te voorkomen.
- Ga bij voorkeur naar een gerenommeerd schoonheidsspecialist die ervaring heeft met vrouwen die borstvoeding geven.
-
Chirurgische ingrepen of plastische chirurgie
Wat kan wel?
Grote chirurgische ingrepen, zoals borstvergrotingen, liposuctie of buikwandcorrecties, worden meestal afgeraden tijdens de borstvoedingsfase. Niet alleen is de ingreep zelf belastend, maar ook de narcose, medicatie en hersteltijd hebben hun weerslag op jou en eventueel op je melkproductie.
Waarop letten?
- De narcosemiddelen en pijnstillers die worden gebruikt, kunnen soms in kleine hoeveelheden in de moedermelk terechtkomen. De algemeen geldende richtlijnen stellen dat je de baby weer mag voeden, zodra je uit narcose bent. Bij twijfel; raadpleeg een lactatiekundige.
- Als je toch een chirurgische ingreep overweegt, bespreek dan de timing. Veel artsen adviseren om te wachten tot je volledig gestopt bent met borstvoeding. Zo kun je zonder zorgen herstellen.
Algemene tips en overwegingen
- Overleg altijd met een professional: Informeer je behandelaar over het feit dat je borstvoeding geeft. Zij kunnen je beter adviseren over de veiligheid en timing van de behandeling.
- Luister naar je lichaam: Je lichaam is nog aan het herstellen van een zwangerschap en bevalling. Wees extra voorzichtig met ingrepen die stress op je lichaam leggen.
- Wees geduldig: Overweeg om sommige behandelingen uit te stellen tot na de borstvoedingsperiode. Je hormonen zullen geleidelijk stabiliseren, en je huid kan vanzelf weer in balans komen. Daarnaast kun je na het stoppen met voeden vrijer kiezen in de behandelingsvormen die je wilt ondergaan.
Conclusie:
Veel milde, niet-invasieve cosmetische behandelingen zijn relatief veilig tijdens het geven van borstvoeding. Zachte gezichtsbehandelingen, milde peelings, laserontharing en harsen vormen over het algemeen geen probleem. Bij ingrepen met injectables, agressieve chemische peelings en zeker bij chirurgische ingrepen is extra voorzichtigheid geboden. Raadpleeg altijd een deskundige en neem geen onnodige risico’s. Uiteindelijk is jouw gezondheid en die van je baby het allerbelangrijkst.