Verschil tussen koemelkallergie en lactose-intolerantie

Er is vaak verwarring over de termen koemelkallergie en lactose-intolerantie. Hoewel ze allebei met melk te maken hebben, zijn het heel verschillende aandoeningen met verschillende oorzaken, symptomen en behandelingen. Ik leg je graag uit wat het verschil is en wat je in welke situatie kunt doen. 

Wat is koemelkallergie? 

Koemelkallergie is een allergische reactie op de eiwitten in koemelk. Het immuunsysteem ziet deze eiwitten als gevaarlijk en reageert daarop, wat kan leiden tot klachten zoals: 

  • Huiduitslag of eczeem 
  • Maag-darmklachten zoals kramp of diarree 
  • Luchtwegproblemen 
  • Huilerigheid of onrust bij baby’s 
  • En soms onvoldoende groei 

Koemelkallergie komt vooral voor bij jonge kinderen en kan in veel gevallen overgaan naarmate het kind ouder wordt. Als je vermoedt dat je kind een koemelkallergie heeft, is het belangrijk om contact op te nemen met een arts. Je kunt als moeder alle zichtbare en onzichtbare koemelk uit je dieet weglaten, om zo de klachten bij de baby te verminderen.  

Wat is lactose-intolerantie? 

Lactose-intolerantie is iets heel anders. Hierbij heeft het lichaam moeite om lactose, een suiker die in melk voorkomt, te verteren. Dit komt doordat het enzym lactase (dat nodig is om lactose af te breken) verminderd of helemaal niet aanwezig is. Dit kan klachten veroorzaken zoals: 

  • Een opgeblazen gevoel 
  • Winderigheid 
  • Diarree 
  • Buikpijn 

Een echte aangeboren lactose-intolerantie komt bij baby’s heel zelden voor. Het is een genetische afwijking waarbij de baby geboren is zonder het gen voor lactase om lactose af te breken. Bij borstvoeding is een lactosevrij dieet niet zinvol, want de moedermelk bevat ook lactase.  

Te veel lactose bij borstvoeding 

Bij baby’s die borstvoeding krijgen, bestaat er ook zoiets als lactose-overbelasting. Dit is geen echte lactose-intolerantie, maar komt voor bij overproductie, waardoor de baby te veel lactose binnenkrijgt. Wat vaak helpt is dan 1 borst per keer gaan geven. 

De symptomen:  

  • Een ongelukkige baby die vaak wil drinken 
  • Frequente explosieve, schuimende, soms groene ontlasting 

Ironisch genoeg denken moeders dan dat ze onvoldoende melk produceren, omdat de baby altijd aan de borst wil. Zuigen is namelijk een manier van de baby om de pijn van de krampjes te verzachten. En dan komen we in een vicieuze cirkel terecht, want hoe meer de borsten gestimuleerd worden, hoe meer melk ze gaan produceren. Bij twijfel contacteer je best je lactatiekundige  

 Wat kun je doen? 

Als je denkt dat jouw baby of kind klachten heeft na het drinken aan de borst, is het belangrijk om eerst vast te stellen of deze klachten komen door de voeding.  

Bij koemelkallergie is het nodig dat jij als moeder alle producten met koemelkeiwit vermijdt. Dit betekent niet alleen melk, maar ook veel bewerkte producten waar melk in verwerkt is, zoals kaas en koekjes.  

Waarom is het verschil belangrijk? 

Het goed begrijpen van het verschil tussen koemelkallergie en lactose-intolerantie is belangrijk om de juiste stappen te kunnen nemen.  

Bij een neonatale lactose-intolerantie (galactosemie), kun je geen borstvoeding meer geven. Gelukkig komt deze vorm maar heel zelden voor en wordt dit opgespoord met de hielprik.  

Bij een secundaire lactose-intolerantie is het belangrijk iom te kijken naar het voedingsbeleid. De lactatiekundige kan je hierbij helpen.  

Als je twijfelt, raadpleeg dan altijd een deskundige, zoals een lactatiekundige. Samen kunnen we een plan maken dat past bij jouw situatie, zodat je zeker weet dat je de juiste stappen zet.