Te weinig melk is by far de belangrijkste reden waarom vrouwen eerder stoppen met borstvoeding geven. 34% van de vrouwen stopt eerder met borstvoeding geven dan ze wilden vanwege onvoldoende melk. (Bron: Voedingscentrum mei 2024) Onderzoeken laten zien dan slechts 2-5% van de vrouwen daadwerkelijk onvoldoende melk heeft. Die andere 30% is voornamelijk de ANGST voor onvoldoende melk.
Baby’s vallen af in de eerste dagen na de geboorte. Dat is normaal. Ze plassen en poepen meer dan erin komt en dat zorgt voor gewichtsverlies.
Baby’s die relatief veel gewicht verliezen, zijn vaak ook de baby’s die veel plas en poepluiers produceren. Vaak meer dan we zouden mogen verwachten. Een baby die in de eerste dag 7 x plast, verliest meer gewicht dan een baby die 1 x plast. Een baby die veel plast in de eerste 24 uur is aan het ontwateren. Mogelijk heeft moeder een infuus met vocht gehad tijdens de bevalling, waardoor de baby ook veel extra vocht kreeg en dat weer uit plast. In dit soort gevallen zou het gewicht van dag 1 (in plaats van dag 0) het uitgangspunt moeten zijn.
De melkproductie (witte melk) komt pas op gang tussen de vierde en de zesde dag. Ook dat is normaal. Zo heeft de natuur het bedoeld. Wij zijn niet stuk. De eerste dagen is er colostrum en dat is voor een gezonde op tijd geboren baby ruim voldoende.
Laat je niet door een angstige zorgverlener wijs maken dat je te weinig melk hebt. Veel van ons hebben onrealistische verwachtingen. En die onrealistische verwachtingen worden o.a. gevoed doordat we kunstvoeding als norm zien. 40 ml moedermelk op dag 4 is gewoon geen realiteit en zoveel heeft de baby ook echt nog niet nodig. Kolven geeft ook al geen realistisch beeld van jouw melkproductie. Soms wordt dit wel geadviseerd (ga maar even kolven om te kijken hoeveel melk er is).
Jouw melk is voor een gezonde op tijd geboren baby in de meeste gevallen (95%) voldoende. Jouw pasgeboren baby heeft geen honger, maar zuigbehoefte en behoefte aan nabijheid.
Vertrouw op de natuur. Het komt goed. Onze melk komt rond de vierde dag en dat is geen ontwerpfout.
Wil je goed voorbereid zijn en onnodige angst voorkomen.. Klik dan hier voor de beste voorbereiding op borstvoeding.