Spruw: wat is het en hoe behandel je het?

Spruw is een schimmelinfectie die wordt veroorzaakt door de Candida albicans en komt regelmatig voor bij baby’s en moeders die borstvoeding geven. Vaak is het lastig om de juiste diagnose te stellen, want de symptomen van spruw kunnen ook een andere oorzaak hebben. Laten we er eens wat dieper op ingaan.  

Wat is spruw? 

Bij baby’s verschijnt spruw vaak als witte plekjes in de mond, op de tong, het gehemelte en aan de binnenkant van de wangen. Deze plekjes zijn moeilijk weg te vegen en kunnen pijnlijk zijn, waardoor je baby onrustig kan drinken. Bij moeders kan spruw zich uiten als branderige, pijnlijke tepels, soms gepaard gaand met jeuk of schilfering. De pijn kan zowel tijdens als tussen de voedingen aanhouden. Wat hierbij belangrijk is om uit te sluiten is of de pijnklachten veroorzaakt worden door een ondiepe aanhap of door een strakke tongriem. Spruw behandeling is altijd de laatste stap.  

Verschil tussen spruw en een witte tong 

Een witte tong kan bij baby’s eenvoudigweg het gevolg zijn van melkresiduen. Dit is normaal en de witte waas veeg je vaak makkelijk weg. Spruw daarentegen presenteert zich als hardnekkige witte plekjes die niet gemakkelijk te verwijderen zijn en vaak samengaan met ongemak of pijn. Als je twijfelt, is het slim om een lactatiekundige of arts te raadplegen. 

Hoe behandel je spruw? 

Bij een diagnose van spruw is het belangrijk dat zowel moeder als baby tegelijkertijd worden behandeld, ook als slechts één van beiden symptomen vertoont. Dit voorkomt herinfectie. Behandelingen kunnen bestaan uit: 

Antischimmelmiddelen voor de baby: Meestal in de vorm van een gel of oplossing die je aanbrengt in de mond van je baby. De baby hoeft het medicijn niet in te nemen voor de behandeling, maar de gels of de oplossing moeten op de te behandelen plekjes worden aangebracht. Vaak wordt geadviseerd om 4 x daags te behandelen, maar het is effectiever om na elke voeding te behandelen.  

Antischimmelcrème voor de moeder: Deze wordt op de tepels aangebracht om de infectie te bestrijden. Het is belangrijk om deze creme na elke voeding dun aan te brengen op de tepels.  

Reiniging van borstkolven en fopspenen: Steriliseer alle hulpmiddelen die met melk of speeksel in aanraking komen om verdere verspreiding te voorkomen. 

Het is belangrijk om de volledige kuur af te maken, zelfs als de symptomen eerder verdwijnen. 

Preventieve tips 

Spruw kan hardnekkig zijn, maar er zijn stappen die je kunt nemen om het risico op een infectie te verkleinen: 

Hygiëne: Was regelmatig je handen, vooral na het verschonen van luiers en voor het voeden. 

Sterilisatie: Reinig en steriliseer fopspenen, flesjes en kolfonderdelen grondig na elk gebruik. 

Luchtige kleding: Draag katoenen bh’s en vermijd vochtige of strakke kleding die schimmelgroei kan bevorderen. 

Eetpatroon: Beperk suiker in je dieet, want Candida groeit goed op suikers. 

Andere maatregelen

Zorgvuldig aanleggen van de baby (met een diepe aanhap) kan de pijnklachten beperken. Ook het drinkgedrag van de baby kan hierdoor verbeteren.

– Je kunt gerust je gekolfde melk invriezen en bewaren voor later.  Hoewel invriezen de Candida albicans niet doodt, is het niet zeker dat er weer een besmetting optreedt na gebruik van de eerder ingevroren moedermelk. 

Wat als spruw blijft terugkomen? 

Soms kan spruw aanhouden of terugkeren. Als de behandeling niet aanslaat, kan dat ook een aanwijzing zijn dat er iets anders aan de hand is dan spruw. In dat geval is het verstandig om je lactatiekundige om hulp te vragen. Met de juiste begeleiding kun je de oorzaak van je klachten goed aanpakken en genieten van een comfortabele borstvoedingsperiode. 

Heb je nog vragen of wil je persoonlijk advies over spruw? Neem gerust contact met me op! Je kunt hier een consult inboeken.