Veel vrouwen ervaren spijt na het stoppen met borstvoeding en willen graag een tweede kans om de borstvoeding weer op gang te brengen. Dit heet relacteren. Misschien vraag je je af of het überhaupt mogelijk is en hoe je dat doet. Goed nieuws: met de juiste stappen en begeleiding kan het zeker!
Waarom relacteren?
Soms stoppen vrouwen met borstvoeding door omstandigheden zoals terug naar werk gaan, pijn bij het voeden, of omdat ze denken dat ze niet genoeg melk produceren. Later voelen ze vaak spijt, vooral als ze meer informatie krijgen over de voordelen van borstvoeding. Relacteren biedt de mogelijkheid om het borstvoedingsproces opnieuw op te starten en je borstvoedingsrelatie te herstellen.
De basis van relacteren: hoe werkt melkproductie?
Om melkproductie weer op gang te brengen, moeten we de natuurlijke hormonale processen stimuleren. Dit betekent vaak dat je frequent moet kolven en je baby aan de borst moet leggen, zelfs als er op dat moment nog geen melk is. Huid-op-huidcontact speelt hierbij ook een cruciale rol. De nabijheid van je baby helpt de hormonen prolactine en oxytocine te stimuleren, die essentieel zijn voor melkproductie.
Praktische tips voor relacteren
- Huid-op-huidcontact: Probeer je baby zo vaak mogelijk bloot op jouw blote borst te leggen. Dit kan helpen om de borstvoedingsreflex te stimuleren en je baby weer te laten wennen aan de borst. Daarnaast stimuleert het ook de belangrijke hormonen prolactine en oxytocine.
- Frequent kolven: Start met kolven, zelfs als er nog geen melk zichtbaar is. Dit signaleert je lichaam om melk aan te maken. Begin met 8 tot 12 keer per dag kolven. Kies hierbij voor een kolf die het proces zo goed mogelijk ondersteunt. Mijn advies: Medela Symphony huurkolf tot de productie weer op niveau is.
- Voeden op verzoek: Leg je baby aan de borst, ook als je nog niet zeker weet of er melk komt. Dit helpt je baby om de borst weer als voedingsbron te herkennen en stimuleert je lichaam om melk te produceren. Je kunt de baby ook de borst geven na een flesvoeding. Zo voorkom je een gefrustreerde baby aan de borst.
- Ondersteuning met kruiden of medicatie: Soms kan het nodig zijn om je hormoonhuishouding een extra boost te geven door het gebruik van kruiden of medicijnen. Deze middelen kunnen zorgen voor een hoger gehalte prolactine in je systeem. En meer prolactine zorgt voor meer melk. Doe dit altijd in overleg met een lactatiekundige. Voor sommige middelen heb je een recept van je huisarts nodig.
Geduld en steun
Relacteren kan tijd kosten, en het is belangrijk om geduld te hebben. Het kan dagen tot weken duren voordat je een volledige melkproductie hebt opgebouwd. Zoek steun bij een lactatiekundige die je kan begeleiden en motiveren tijdens dit proces. Het is normaal om ups en downs te ervaren, maar met de juiste begeleiding kun je succesvol relacteren.
Wil je meer weten of begeleiding bij relacteren? Neem contact met me op voor een consult of volg mijn cursus ‘Kickstart je Borstvoeding’!
Borstvoeding en werk: hoe combineer je dit succesvol?
Terug aan het werk gaan kan een grote uitdaging zijn, vooral als je borstvoeding geeft. Hoe combineer je werk en borstvoeding zonder dat het stress oplevert? In dit blog geef ik praktische tips en uitleg over wettelijke rechten zodat je met vertrouwen kunt blijven voeden, ook tijdens werkuren.
Wat zijn je rechten?
In Nederland heb je als werkende moeder recht op borstvoedingspauzes tot je baby negen maanden oud is. Je hebt het wettelijke recht om een kwart van je werktijd te benutten voor het voeden van je baby of je melk af te kolven. Dit betekent dat je tijdens werktijd de gelegenheid moet krijgen om te kolven of borstvoeding te geven, zonder dat dit van je pauzetijd afgaat. Werkgevers zijn verplicht om een geschikte, privéruimte aan te bieden. Dit mag geen toilet zijn.
Praktische tips voor borstvoeding op het werk
- Zorg voor een goede planning: Bespreek met je werkgever en collega’s wanneer je tijd nodig hebt om te kolven. Plan vaste momenten in je agenda zodat je deze tijd beschermt.
- Investeer in een goede kolf: Een efficiënte, elektrische kolf kan je helpen om snel en effectief te kolven tijdens werktijd. Zo verlies je zo min mogelijk tijd.
- Bouw een melkvoorraad op: Begin al een paar weken voor je werkstart met het aanleggen van een melkvoorraad in de vriezer. Dit geeft je een buffer voor als het kolven op het werk even niet lukt. In deze video leg ik het allemaal uitgebreid uit.
Wat als kolven lastig is?
Het kan zijn dat kolven op het werk niet altijd even soepel verloopt. Soms kan de omgeving stressvol zijn, wat invloed heeft op je melkproductie. Probeer dan te ontspannen, neem een foto van je baby mee, of luister naar rustgevende muziek. Het belangrijkste is dat je jezelf de ruimte geeft om hieraan te wennen.
Wil je meer weten over het combineren van borstvoeding en werk? Ik geef regelmatig webinars waarin ik je tips en adviezen geef om succesvol borstvoeding te blijven geven terwijl je werkt.
Een of twee borsten per keer: wat is het beste?
Bij borstvoeding vragen veel moeders zich af of ze één of beide borsten per voeding moeten aanbieden. Het antwoord is niet zwart-wit en hangt af van je situatie en die van je baby. In dit blog bespreek ik wanneer je het beste één borst kunt geven en wanneer twee.
Waarom zou je één borst per keer geven?
Soms is het beter om één borst per voeding te geven, vooral als je merkt dat je baby snel verzadigd is en niet altijd beide kanten leegdrinkt. Sommige baby’s hebben allerlei klachten zoals onrust en krampen door een overvloed aan melk. Vaak zie je dan dat de baby ook fors groeit. Dan kan het slim zijn om de baby één borst per keer te gaan geven. Dit helpt bij de groei en ontwikkeling van je baby en kan buikpijn verminderen.
Wanneer geef je beide borsten?
Er zijn momenten waarop het verstandig kan zijn om beide borsten per keer te geven:
- Als je merkt dat je baby na het drinken van één borst nog honger heeft.
- Wanneer je een lage melkproductie hebt en je beide borsten moet stimuleren om de productie op peil te houden.
- Als je baby al wat ouder is en een grotere behoefte heeft aan voeding.
Hoe weet je wat het beste is?
Kijk naar je baby. Als hij tevreden en verzadigd lijkt na het drinken van één borst, dan is dat voldoende. Huilt je baby nog of lijkt hij onrustig, bied dan de andere borst aan. Elke baby is anders, dus het is belangrijk om te observeren wat voor jullie werkt.
Wil je meer informatie of een persoonlijk consult? Neem contact met me op en ik help je graag verder met jouw borstvoedingsavontuur!