Script voor het saboteren van de borstvoeding

RECEPTEN OM IN DE PUREE TE RAKEN (B.P. DE ROECK)

Ik heb zo vaak vragen van mijn cursisten in de whatsapp, over starten met bijvoeden, waarbij ik denk: als je deze adviezen in de kraamweek gaat volgen, dan gaat het straks bergafwaarts met de borstvoeding. En vaak gaat het om dezelfde soort adviezen. Deze adviezen worden gegeven met de beste bedoelingen. Maar ze zijn zo enorm ondermijnend.

Daarom hier:

Script voor het saboteren van de borstvoeding

  1. Zorg dat je de moeder onzeker maakt. Zeg haar dat je denkt dat de baby honger heeft. Zeg dat het de baby te veel energie kost om aan de borst te drinken. Zeg dat de baby uraten plast. Zeg dat de borsten nog onvoldoende melk maken.
  2. Als moeder lekker onzeker is, ga je adviseren om na elke borstvoeding te kolven. Dat maakt een moeder uitgeput, want ze is lang bezig met de hele riedel (voeden, kolven, bijvoeden, kolfspullen wassen – repeat).
  3. Dan ga je afgekolfde melk bijgeven en aanvullen met kunstvoeding. Altijd meer kunstvoeding bijgeven dan de hoeveelheid die de moeder kolft. Zo raakt ze nog meer gedemotiveerd. En ze staat al 3-0 achter.
  4. De volgende dag ga je adviseren 24 uur alleen te kolven (tepel timeout), en vertel je haar dat ze echt veel te weinig melk kolft (duh, die kolf is geen baby). Ondertussen voed je de baby grote hoeveelheden kunstvoeding in een fles. Geheid dat die baby na 24 uur veel melk uit een fles meer moeite heeft om de borst weer te pakken. En moeder wordt alleen maar moeier en onzekerder.
  5. En als de borstvoeding wel goed gaat, zeg dan dat de baby er onvoldoende energie uithaalt en dat kunstvoeding wel nodig is.

Wat is het effect van dit soort adviezen? Een volledig overprikkelde en oververmoeide moeder, die niet meer op haar eigen lichaam durft te vertrouwen en denkt dat ze beter kan stoppen met de borstvoeding omdat ze bang is dat ze haar baby tekortdoet.

Maar wat kun je dan wel doen?

Zorg dat je als zorgverlener (en als a.s. moeder) voldoende kennis opdoet van de fysiologie van de baby en de fysiologie van de melkproductie.

Wat moeder en kind nodig hebben is 24/7 huid op huidcontact en veelvuldig de baby aanleggen. Een zorgverlener die het proces kent en vertrouwt en die adviezen geeft die zelfvertrouwen geven.

  1. Kijk naar je baby, wat doet hij/zij het goed en wat doe jij het goed.
  2. Huid op huidcontact en vaak aanleggen is alles wat de baby nodig heeft.
  3. De eerste paar dagen heeft je baby nog niet zoveel voeding nodig. Vertrouw maar op het proces van de natuur. Je baby wil vooral zuigen. En dat laat de melk op gang komen.
  4. Jouw melk is altijd in overvloed aanwezig en jij kunt jouw baby voeden.
  5. Alle baby’s vallen af en tot 10% gewichtsverlies is er geen reden tot zorg. En daarnaast moet je gewichtsverlies altijd zien in perspectief.
  6. Op dag 6 gaan alle kindjes groeien. Eerder mag, maar is niet nodig.

Wil je als zorgverlener vrouwen beter kunnen begeleiden bij de borstvoeding en vol zelfvertrouwen naast haar staan?

In de e-learning Kickstart Borstvoeding leer ik je hoe het proces werkt en leer je herkennen dat het goed gaat. Zonder in paniek te raken. Zodat je na de kraamweek een ontspannen moeder achterlaat, die vertrouwen heeft in haar vermogen om borstvoeding te geven.

En a.s. moeders; Kickstart je Borstvoeding is voor jou de beste voorbereiding. Dan sta je stevig in je schoenen en weet jij dat het goed gaat. De Kraamweek checklist helpt je daarbij.

Disclaimer: dit blog gaat over gezonde en op tijd geboren baby’s. Is jouw baby te vroeg geboren, of zijn er complicaties na de geboorte, dan kan de situatie anders zijn. Overleg eventueel met je eigen lactatiekundige voor advies op maat.