Recente berichten

Moedermelk in de Kinderopvang

“Hallo Teddy, ik geef borstvoeding en het gaat super goed, alleen nu ben ik weer aan het werk en lijkt mijn melkproductie terug te lopen. Op de kinderopvang geven ze aan dat ik 150 ml melk mee moet geven, maar ik kolf maximaal 120 ml. Hoe kan ik zorgen dat ik weer meer melk krijg?”

Dit soort berichten ontvang ik wekelijks.

En weet je wat? Niet het kolven is meestal het probleem (alhoewel dat soms wel het geval kan zijn), maar de hoeveelheid melk die op de opvang wordt gegeven. Dat is het echte probleem.

De meeste baby’s op de opvang krijgen kunstvoeding en de hoeveelheden die op de verpakking van kunstvoeding staan, worden vaak als norm gezien. Maar baby’s die borstvoeding krijgen, drinken op de opvang vaak minder dan baby’s die kunstvoeding krijgen. Meestal zijn baby’s tevreden met de hoeveelheden die hun moeder kolft. Moeders onder druk zetten om meer melk te kolven, werkt vaak averechts.

Maar hoe dan wel?

Verzadiging is een complex proces van het vullen van de maag en voldoende zuigen. Baby’s laten zich gemakkelijk overvoeren wanneer hun zuigbehoefte nog niet is bevredigd. Bij flesvoeding is het vaak slikken of stikken. Dat een baby veel drinkt, betekent niet dat hij extreem hongerig is. De maag van de baby rekt op, maar dit is niet gezond. Aan de borst kan de baby beter zelf bepalen hoeveel hij drinkt en zijn verzadigingsgevoel volgen. De zuigbehoefte aan de borst is vaak ook bevredigender.

Laten we niets forceren en de baby voeden met de hoeveelheid melk die de moeder kolft. Thuis is de baby daar ook tevreden mee. En het is oké als een kindje op de opvang wat minder drinkt dan thuis. Die achterstand halen ze thuis bij mama aan de borst wel weer in.

Wil je hier meer over weten?

Ik geef regelmatig webinars over dit onderwerp. In dit webinar leg ik uit wat gezonde hoeveelheden melk zijn om te geven (ook bij kunstvoeding) aan een baby en wat je kunt doen als de baby nog hongerig lijkt na een voeding. Het webinar is geschikt voor ouders, PM’ers, gastouders, opa’s en oma’s, en andere oppassers.

Data voor 2024:

Kosten: € 7,50 per deelnemer