Recente berichten

Borstvoeding in de kraamweek

Inleiding

Borstvoeding in de kraamweek is soms wel een uitdaging. Cursisten van Kickstart je Borstvoeding mogen mij in de kraamweek altijd appen met vragen. En meestal gaan de vragen over wel of niet meegaan met de adviezen om te starten met bijvoeding. Dit weekend ook. Ik werd geappt door Corine. Corine had bij haar eerste baby een enorme overproductie en daar hadden we nu vooraf een plan voor gemaakt om die overproductie te voorkomen. Maar op dag 3 in de kraamweek toch een appje. Baby was meer dan 9% afgevallen en verloskundige had geadviseerd om 24 uur lang elke voeding bij te voeden met 35 ml. Volgens de landelijke richtlijnen is bijvoeden dan nog niet nodig. Ik vond het niet nodig, maar Corine vond het spannend. Ze besloot niet bij te voeden. De volgende dag werd Corine wakker met enorme stuwing en de baby was aangekomen. En dit is wat ik van heel veel vrouwen hoor van de kraamweek. De drang om maar bij te voeden, zonder te kijken naar hoe het voeden gaat. In dit blog leg ik je uit hoe de kraamweek kan verlopen.

Je bent bevallen en dan..

Direct na de bevalling wordt je baby bloot op je blote borst gelegd voor huid-op-huidcontact. Bij medische complicaties kan dit uitgesteld worden, maar probeer dit moment zo snel mogelijk in te halen voor het welzijn van zowel moeder als baby.

Het belang van huid-op-huidcontact

Huid-op-huidcontact na de bevalling is cruciaal. Het vermindert stress en bevordert rust bij zowel moeder als baby. De overgang van de baarmoeder naar de buitenwereld is intens voor je baby, en huid-op-huidcontact helpt bij een rustige ademhaling en stabiele bloedsuikerspiegel. Dit contact kan zo lang duren als jij prettig vindt. Je baby zal warm blijven als hij goed toegedekt is.

Eerste borstvoeding

Tijdens huid-op-huidcontact zal je baby instinctief naar de borst zoeken. Bij een medische bevalling kan dit instinct verstoord zijn, dus mogelijk moet je je baby helpen. In een halfzittende houding, met je baby buik tegen buik, zal hij vanzelf de tepel vinden en beginnen te drinken. Laat je baby zo lang drinken als hij wil. Na de voeding kun je je baby aankleden, maar dit is niet direct noodzakelijk. Je partner kan hierbij helpen.

Eerste 24 uur

Na de eerste borstvoeding kan je baby lang slapen. Als je baby dicht bij je blijft, zal hij zich regelmatig melden voor een voeding. Baby’s die apart liggen, moeten misschien wakker gemaakt worden. Bij moeilijkheden met drinken kun je colostrum afkolven en dit met een lepeltje geven. Colostrum is rijk aan eiwitten en afweerstoffen en bereidt de darmen van je baby voor op voeding.

Tweede nacht van de baby

De eerste nacht slaapt je baby vaak diep, terwijl jij wakker bent door adrenaline. De tweede nacht wil je baby vaak bij je zijn. Hij mist de veiligheid van de baarmoeder en kan gaan huilen als hij van de borst wordt gehaald en in zijn bedje wordt gelegd. Dit gedrag is normaal en universeel.

Huilen

Je baby kan vaak huilen omdat hij zich alleen en onprettig voelt. Dit betekent niet altijd dat hij honger heeft. Huilen kan een teken zijn van de behoefte aan nabijheid. Elke keer dat je baby weer aan de borst ligt, zal hij even zuigen en dan weer in slaap vallen. Dit proces kan uren duren, maar het is normaal gedrag.

Wat te doen bij huilen

Als je baby na een voeding in slaap valt aan de borst, verbreek voorzichtig het vacuüm en laat de tepel uit zijn mond glijden. Verplaats hem niet te veel, maar zorg dat zijn hoofd goed ondersteund is. Laat je baby niet boeren en verschoon hem niet direct. Knuffel hem tot hij in een diepe slaap valt. Baby’s wisselen tussen lichte en diepe slaap in cycli van ongeveer 30 minuten. Als hij weer wil drinken, laat hem dan weer aan de borst.

Melkproductie

Het is normaal dat er in het begin niet veel melk uit je borsten komt. Je baby heeft een reserve opgebouwd en heeft in het begin niet veel voeding nodig. Na twee tot drie dagen zul je merken dat je borsten gestuwd raken en je meer melk produceert. Je baby valt in de eerste dagen af, wat normaal is. Bij meer dan 7% gewichtsverlies kun je vaker voeden en kolven om je melkproductie te stimuleren. Houd je baby veel bij je om regelmatig te voeden. De meeste baby’s beginnen vanaf de zesde dag weer te groeien en bereiken hun geboortegewicht binnen twee weken.

Genoeg voeding herkennen

Bij borstvoeding weet je niet precies hoeveel je baby binnenkrijgt. Vertrouw erop dat hij neemt wat hij nodig heeft. Kijk naar zijn gewicht en de luiers als je meer controle wilt. Genoeg voeding herken je aan:

• Niet meer dan 10% gewichtsverlies in de eerste dagen.
• Geen gewichtsverlies na dag vier.
• Groei vanaf dag vijf.
• Genoeg plasluiers: dag 1 – 1 keer plassen, dag 2 – 2 keer plassen, dag 3 – 3 keer plassen, tot een volle luier bij elke voeding vanaf dag zes. Dagelijks poepen.

Regeldagen

Rond de tiende dag kan je baby onrustig zijn en vaak willen drinken. Dit zijn regeldagen en betekenen niet dat je melk op is. Door vaak te drinken, geeft je baby je lichaam het signaal om melk te blijven maken. Deze regeldagen kunnen ook voorkomen rond zes weken, drie maanden en soms tussendoor. Je melkproductie past zich aan en komt weer terug.

Hulp nodig bij borstvoeding

Als je extra ondersteuning nodig hebt bij borstvoeding, neem dan contact met me op.

Door deze informatie over borstvoeding in de kraamweek te volgen, kun je een gezonde start voor jou en je baby bevorderen. Huid-op-huidcontact, regelmatig voeden en geduld zijn de sleutel tot succes. Wil jij goed voorbereid de kraamweek tegemoet gaan, dan is de online cursus Kickstart je Borstvoeding een aanrader.