Recente berichten

Mammary Constriction Syndrome of borstvernauwingssyndroom

Het vernauwen van bloedvaten in het borstgebied

Als de bloedvaten in een deel van het lichaam, zich plotseling vernauwen, vermindert dit de bloedstroom en zuurstofvoorziening naar dat gebied. Deze plotselinge vernauwing van bloedvaten staat bekend als vasospasme. Als een moeder borstvoeding geeft in een ongemakkelijke positie of als de baby een ondiepe hap maakt (baby heeft alleen de tepel in de mond zonder voldoende borstweefsel), kan dit een vasospasme in de tepel en/of in de borst veroorzaken, wat een brandende of stekende pijn in de tepel(s) kan geven. Deze pijn kan kloppend zijn, of constant aanwezig zijn. Soms is de pijn diep, soms oppervlakkig. Het kan jeukend of tintelend zijn. Soms is de pijn stekend, prikkend of brandend, scherp of dof, of een combinatie van een van de bovenstaande. En wanneer een vernauwing van bloedvaten dieper in de borst optreedt, kan dit diepe steken of pijn in de borst veroorzaken – deze verzameling van symptomen staat bekend als het mammary constriction syndrome oftewel het borstvernauwingssyndroom.

Oorzaken van het borstvernauwingssyndroom

Door spanning in de schouders, of in de borstkas, van een moeder, kunnen haar borstspieren, onder het klierweefsel, op de bloedvaten drukken, die de borst en tepels van bloed voorzien. Spanning kan verschillende oorzaken hebben. Soms voeden vrouwen hun baby gedurende langere periodes in een ongemakkelijke positie. En soms zitten vrouwen met opgetrokken schouders om de baby aan te leggen. Soms in afwachting van een pijnlijke aanhap.

Het borstvernauwingssyndroom is het beste te behandelen met een borstspiermassage techniek. Dit houdt in dat de borstspieren worden gemasseerd om de spanning te verminderen en om de borstspieren voorzichtig uit te rekken, net voordat een vrouw borstvoeding gaat geven. Daarnaast is het belangrijk dat een vrouw voldoende steun in haar rug heeft tijdens het voeden van de baby. Ze zit bij voorkeur in een achteroverleunende positie in plaats van voorover te buigen naar haar baby. Verder helpt het als ze geen zware spullen draagt, zoals boodschappentassen of zware autostoeltjes.

Borstspiermassage

De meeste gevallen van pijn in de borst en/of tepel, bij moeders die borstvoeding geven, zijn het gevolg zijn van een niet goed aangelegde baby. Een baby die alleen op (het puntje van) de tepel zuigt, kan daarmee het secundaire probleem van vasospasme-symptomen veroorzaken. Vasospamse en het borstvernauwingssydnroom worden vaak ten onrechte gediagnosticeerd als spruw. De symptomen lijken erg veel op elkaar.
Borstspiermassage omvat het vrij krachtig wrijven van de borstspieren (niet de borst) gedurende ongeveer 45-60 seconden aan de aangedane zijde. Er zijn vier plaatsen om te masseren:

1) boven de borst tegen de borstwand;
2) tussen de borsten net aan de zijkant van het borstbeen;
3) onder de borst tegen haar ribbenkast;
4) aan de zijkant van haar lichaam, naast haar borst, tegen de ribbenkast. Een van deze vier gebieden is waarschijnlijk de ideale plek om de pijn te verlichten.

Andere oorzaken van diepe borstpijn

Het vinden van de oorzaken van pijnlijke tepels of redenen voor pijn diep in de borst, is niet altijd eenvoudig – het borstvernauwingssyndroom is misschien maar een deel van de puzzel. Diepe borstpijn kan worden geassocieerd met stuwing met moedermelk of mastitis en wordt soms verward met spruw.

Zoek hulp

Neem contact op met je lactatiekundige IBCLC om de meest waarschijnlijke oorzaken van pijn te vinden.

Samenvattend

Borstvernauwingssyndroom of Mammary Constriction Syndrome is een naam die wordt gegeven aan symptomen van diepe borstpijn, die kunnen worden veroorzaakt door de vernauwing van bloedvaten in het borstweefsel. De pijn wordt waarschijnlijk veroorzaakt door een te kleine hap van de baby en/of door spierspanning, hetzij door de houding waarin een moeder borstvoeding geeft, hetzij door het spannen van spieren in afwachting van pijn bij het geven van borstvoeding. Het borstvernauwingssyndroom kan worden verholpen door een borstspiermassage en het verbeteren van de houding en het aanleggen van de baby aan de borst.
Zie ook:
Pijnlijke tepels
Video over aanleggen zonder pijn