• Lactatiekundige
  • Over mij
  • Contact
  • Consulten
  • Blog
  • Kwaliteit
  • Instagram links
  • Intake formulier
  • Winkel
  • Winkelmand
  • Afrekenen
  • Mijn account
  • Downloads Kickstart je Borstvoeding

Teddy Roorda IBCLC

Jouw #borstvoeding doel halen

You are here: Home / Uncategorized / Borst als fopspeen?

Borst als fopspeen?

23 september, 2015 by Teddy Roorda 16 Comments

Borst als fopspeen

Gebruikt jouw baby de borst als fopspeen? Soms worden voedende moeders gewaarschuwd.

Laat de baby je borst niet als fopspeen gebruiken

Maar waarom zeggen mensen (zorgverleners) dit eigenlijk? Want wees nou eens eerlijk. Wat was er eerder? De borst of de speen? De fopspeen is een stukje siliconen (of soms natuurrubber) in de vorm van een tepel, dat we een baby geven om hem te troosten. Om hem te foppen, want de baby vraagt eigenlijk om de borst.
Dus als de speen een vervanging is voor de borst, hoe kunnen we dan in vredesnaam zeggen dat de baby de borst als een speen gebruikt?

Je bent zelf geen speen, sabbelen kan heel lang duren, dan zit je uren met een sabbelend kind. Dat houdt geen mens vol.

De boodschap die gegeven wordt is dat baby’s verzoek om borst onredelijk of onnodig is. Want als de baby echt honger heeft zou hij nooit de speen accepteren. Uit de speen komt geen melk tenslotte.Het onderliggende idee is waarschijnlijk dat wanneer de baby “lang genoeg” aan de borst is geweest, hij geen honger meer kan hebben en de fopspeen een goed alternatief is voor de zuigbehoefte. Waar dan geen rekening mee wordt gehouden is het feit dat de ene baby kort drinkt en de andere baby lang. Het aantal minuten aan de borst zegt helemaal niks over de hoeveelheid melk die is gedronken. Soms merken we dat een baby zachtjes zuigt aan de borst en langzaam in slaap valt. Als moeder de baby dan af wil koppelen gaat hij weer zuigen. Dat zijn vaak wel de momenten dat de baby alleen zuigt en niet drinkt. Is dat wat mensen bedoelen met: “Laat je baby de borst niet als fopspeen gebruiken”.

Een sabbelende baby drinkt niet actief (dus heeft hij geen honger, dus is de borst niet nodig). En je moet je tepels sparen.

Het advies wordt veelal gegeven als een moeder ‘klaagt’ over lange voedingen en/of over cluster voedingen. Door te clusteren zorgt een baby voor een snelle toename van de melkproductie. Goed geleegde borsten maken nou eenmaal sneller melk. Zou een moeder in deze situatie een fopspeen geven, dan verstoort zij daarmee in feite deze natuurlijke stimulans van haar melkproductie. Elke keer als een baby  hongersignalen laat zien mag de baby aan de borst. Zo vaak als de baby wil.De hongersignalen van een baby zijn nooit onredelijk. WHO en Unicef raden niet voor niks het gebruik van een fopspeen af gedurende de eerste 40 dagen (vuistregel 9). Frequent gebruik van een fopspeen ondermijnt het op gang komen van de melkproductie.

Durven we vertrouwen op de baby?
Er is nog een ander aspect aan de waarschuwing: “Laat de baby de borst niet als fopspeen gebruiken”. Blijkbaar moet de moeder voorzichtig en alert zijn en kan zij haar baby niet vertrouwen… Blijkbaar heerst nog steeds de overtuiging dat baby’s in staat zijn tot manipuleren…. Een baby weet zelf wat hij nodig heeft. Een fijne borstvoedingsrelatie gebaseerd op moeders vertrouwen in haar baby. Als we de moeder willen ondersteunen in de borstvoedingsrelatie met haar baby kunnen we dit soort onbenullige adviezen beter achterwege laten.

Samenvattend:

  • Een baby met zuigbehoefte bevredigt deze bij voorkeur aan de borst, tenzij een moeder een heel forse melkproductie heeft.
  • Een fopspeen is bedoeld om een baby met zuigbehoefte te foppen, zodat moeder niet meer aan de baby vast zit.
  • Een baby die goed is aangelegd (grote hap borst in de mond) kan zo lang aan de borst zuigen als hij wil zonder dat hij zijn moeder daarbij pijn doet.
  • Tepelkloven ontstaan door verkeerd zuigen, niet door lang zuigen.

Dit delen:

  • Twitter
  • Facebook

Gerelateerd

Comments

comments

Filed Under: Uncategorized Tagged With: borstvoeding, fopspeen, melkproductie, vertrouwen, zuigbehoefte

Comments

  1. Tess says

    24 september, 2015 at 23:03

    Mijn baby lijkt mijn borst als fopspeen te gebruiken. Hele dagen drinkt ze aan de borst en ze blijft het liefst gewoon sabbelen uren lang. Uiteindelijk geheel tegen mijn gevoel in een fopspeen gekocht. Nou die moet ze niet hoor ze weet niet hoe snel ze dat ding weer uit haar mond moet werken. En eigenlijk ben ik daar best wel opgelucht over hahaha ze heeft een enorme zuigbehoefte en dat is ok… Of ze nou melk nodig heeft of gewoon mamma’s nabijheid.

    Beantwoorden
  2. Veerle Weckx says

    15 februari, 2018 at 09:01

    Mijn dochtertje van bijna 6 maanden doet het heel goed met de borstvoeding. Ze zit prima op gewicht, en heeft nog nooit uit een flesje (willen) drinken of een fopspeen gehad. Overdag gaat het heel goed en is ze dikwijls vrolijk, echt zalig. Maar als ze moet slapen omdat ze moe is, lukt dat enkel aan de borst. Ook ‘s nachts ligt ze nog lekker gezellig tegen mij aan, maar het probleem is dat ze zowat om het uur begint te wroeten om weer even aan die borst te sabbelen. Ik denk niet dat het uit honger is, maar eerder om wat te tutten (het is ook meestal niet echt lang). Hoe kan ik dat aanpakken? (want na 6 maanden verlang ik toch ook naar een wat stabielere nachtrust). Ik vind het geen probleem om ‘s nachts nog 1 à 2 keer te voeden, maar om het uur is toch wat van het goede teveel!

    Beantwoorden
    • Teddy Roorda says

      18 februari, 2018 at 11:54

      Beste Veerle,
      Als ik het goed lees gaat het erg goed met je dochtertje, alleen zouden de nachten wat anders mogen worden. Ik zag dat je ook het blog over de nachtvoedingen hebt gelezen. Eigenlijk staat daar mijn antwoord dat ik je zou willen geven al in. Meer heb ik er ook niet aan toe te voegen.
      Lieve groet, Teddy

      Beantwoorden
    • Tessa says

      24 september, 2020 at 08:42

      Hallo, hoe is het gelukt met afwennen van de borst als speen te laten gebruiken?

      Mijn dochter gebruikt mn borst als speen,ze valt na het drinken in slaap, maar zodra ik “loskoppel” zuigt ze zich weer vast en claimt me ook door nog een been,arm en soms haar halve lijf over me heen te leggen.. Ze weigert fles of andere spenen. Ik heb al meerdere soorten geprobeerd.
      Ik krijg lof over een jaar borstvoeding geven. Maar ik wil er juist vanaf zonder me schuldig te voelen en zonder haar cold turkey de borst te weigeren. Ik vind het ook lastig om het geheel af te kappen gezien het een soort troost is voor haar ook voor mij handig als we onderweg zijn.
      Beetje dubbel gevoel

      Mvg Tessa

      Beantwoorden
      • Teddy Roorda says

        24 september, 2020 at 19:16

        Hallo Tessa,
        Het afwennen van de borst, evenals het afwennen van een fopspeen, is op deze leeftijd echt een opvoedkundig aspect. Wat belangrijk is om mee te nemen in je overwegingen: je ontneemt je kind het liefste wat hij/zij doet. Daar moet wel aandacht voor zijn. Voor jouw dochter is het stoppen van de borstvoeding een rouwproces. Met alle aspecten van rouw die daar bij horen. Je ontneemt haar dan een deel van haar troost en zo zal ze dat ook ervaren. Voor de borst moet er iets anders fysieks voor terugkomen. Ook al kan ze zelf nog niet praten, als jij woorden geeft aan haar gevoel, dan kan zij dat wel begrijpen. Dus erkennen dat ze verdrietig is, maar dat hier voor jou de grens ligt. Dit gaat net gemakkelijk zijn. Ze zal zich er echt tegen verzetten. Jij moet voor jezelf afwegen of je dat de moeite waard vindt.
        Veel succes.
        Groet, Teddy Roorda

        Beantwoorden
  3. Saat says

    8 maart, 2018 at 08:33

    Ik zou het toch wel fijn vinden als mij kleintje ook de speen zou pakken. Ik ga over een aantal weken werken en mijn kleine valt enkel in slaap aan de borst. Het maakt mij onrustig als k mij bedenk dat hij in mijn afwezigheid niet zou kunnen slapen. Iemand tips hoe dit aan te pakken? Mijn zoontje is nu 6 weken.

    Beantwoorden
  4. Bernice says

    11 juli, 2018 at 20:57

    Mijn baby wilde de eerste 7 maanden om de 2 uur gevoed worden later sliep ze alleen nog aan Mn tepel. Nu 13 maanden verder eet en drinkt ze uit n flesje mr slapen overdag kan ze niet zelf . Ze ligt in Mn armen aan Mn tepel een uur of soms langer en slaapt . Ik ben haar speen en wil moet hier vanaf. Snachts gaat goed mr die 3-4 uur overdag kan ik niks en dood vermoeiend . Heeft iemand tips ?laten huilen 30 min al geprobeerd wil geen speen. Ben fulltime mama woon in Spanje . Gaat in sept nr schooltje is hier war anders . Hoop dat iemand me snel kan helpen . Ik ben dus al 13 mnd haar speen nu echt v slapen overdag enkel. Dank Gr Bernice

    Beantwoorden
  5. Leslie says

    9 december, 2020 at 19:17

    Beste,

    Jouw artikel geeft veel vertrouwen dat ik toch niet zo slecht bezig ben. Mijn dochter van 18 weken gebruikt mijn borst als speen. Als ze slaapt zonder de borst dan zijn het telkens hazenslaapjes en is ze na 30min wakker. Ze slaapt snachts ook bij mij omdat ze anders om de 30min wakker is. Ik vind dit op zich niet zo’n probleem, maar ik maak me dan vooral zorgen over de toekomst.

    Hoe lang gaat ze dit nodig hebben? Wat als ik eens een avondje weg ben? Wat als ik stop met borstvoeding?

    Ik ben nu halftijds aan het werk, maar binnen 4 weken begin ik voltijds te werken, gaat ze dan op de crèche altijd zo’n korte slaapjes blijven doen….? Zijn die korte slaapjes wel gezond voor haar ontwikkeling…?

    1000 vragen spelen in mijn hoofd en dat maakt me zo onzeker, vooral omdat iedereen duidelijk zijn mening heeft…

    Heeft u nog advies voor als ik er bijvoorbeeld een avond eens niet ben?

    Beantwoorden
    • Teddy Roorda says

      9 december, 2020 at 19:36

      Beste Leslie,
      Je bent heel goed bezig hoor. Het is heel normaal dat jouw dochter behoefte heeft aan jouw nabijheid. Zolang je er aan toe kunt geven, geef je er aan toe. Je zult merken dat je baby sowieso moet wennen op de opvang. Ze zal daar zoveel meer indrukken opdoen dan thuis, dat ze ook daar echt wel gaat slapen, al kan ik dat natuurlijk niet garanderen.
      Ik denk dat het slim is om alvast eens te oefenen met andere patronen invoeren. Laat je partner eens je dochter naar bed brengen. Als jij er niet bent, vindt ze het vast wel fijn om lekker met papa te kroelen. Daar kun je nu alvast wat meer in investeren.
      Tot slot; probeer je niet te veel zorgen te maken over hetgeen wat zou kunnen gebeuren. Probeer te leven in het hier en nu en niet teveel te kijken naar wat er allemaal mis zou kunnen gaan in de toekomst.
      Groet,
      Teddy Roorda

      Beantwoorden
  6. Nana says

    14 maart, 2021 at 12:50

    Er wordt gevraagd advies te geven hoe ervan af te kunnen komen. Enige wat ik lees is dat Teddy Roorda alleen maar borstvoeding wil stimuleren. Leuk maar kapotvermoeiend voor de moeders. Ik geef nu inmiddels 10 maanden borstvoeding. En niemand maar dan ook niemand kan je erbij helpen om er van af te komen. Lactatiekundige niet en consultatiebureau ook niet. Komt er op neer. Je zult een week lang de strijd aan moeten gaan, volgens mn moeder( ervaring met andere kleinkind). Advies van mij, als je na verlof wil werken, dan moet de baby id eerste maand al met de fles kunnen drinken. Ik deed het aan het einde v 2 maanden en was te laat. Baby kon in t begin wel en na 2 maanden wilde zjj geen enkel fles of speen. Bij mn eerste lukte het nog net om ad fles te krijgen. Maar bij de 2e helaas dus niet. Ik werk gelukkig 2 dagen id week en alsnog is het vermoeiend. 3/4 keer overdag en snachts ook nog 4x. Om de 2 uur komt ze. Nou dat is ook geen doen. Dus dames, begin er op tijd mee. Combineer het zodat je straks niet een baby zit die om t uur komt snachts.

    Beantwoorden
  7. Natalya says

    19 januari, 2022 at 10:02

    Mijn zon gebruikt mijn borst als een speen. Hij wilt 24 uur aan de borst liggen. Hij drinkt heel kort hoewel als ik hem naar een bedje leg wordt hij meteen wakker en hij laat ons duidelijk zien dat hij honger heeft (hij maakt zijn mondje open, hij draait zijn hoofd, hij zuigt de vingers). Ik geef hem de borst weer en hij valt weer in slaap met een tepel in de mond. Wat me zorgen maakt is dat hij afvalt en als ik hem toch een flesje geef (na een uur aan de borst) drinkt hij het graag op en daarna begon ik te kolven.
    Mijn zo’n is bijna 4 weken oud.

    Groetjes,
    Natalya

    Beantwoorden
    • Teddy Roorda says

      19 januari, 2022 at 10:33

      Beste Natalya,
      Ik denk dat het belangrijk is dat je even een lactatiekundige gaat zien. Als ik je verhaal zo lees, dan denk ik dat je zoontje niet goed aangelegd is en daardoor niet groeit, en de hele dag aan de borst wil. Check ook even mijn video over aanleggen. https://youtu.be/uGc98O1j9A8

      Beantwoorden
  8. Iris says

    15 juli, 2022 at 09:26

    Mijn dochter toont ook honger signalen (ze ‘specht’ dan naar m’n borst) als ze (naar mijn idee) pijn heeft, een dwarszittend boertje of darmkrampjes.
    Als ik haar nog eens de borst geef heb ik het idee het erger te maken dan beter… Ze kan ook heel boos worden als de melk dan begint te stromen. Ik weet niet zo goed waar ik goed aan doe in zo’n situatie. Wat is jouw visie hierop?

    Beantwoorden
    • Teddy Roorda says

      15 juli, 2022 at 10:00

      Hoi Iris, Dank voor je reactie. Zuigen helpt bij pijn, verdriet en boosheid. Als je het idee hebt dat je kindje graag nog wil zuigen, maar geen melk meer wil, kun je de leegste borst aanbieden. Als dat ook niet werkt is het natuurlijk ook okay om wel een fopspeen aan te bieden. Bied de fopspeen altijd met beleid aan. En neem de fopspeen weer weg als je baby met de speen in slaap is gevallen. En probeer voor de eerste verjaardag de speen sowieso af te bouwen.

      Beantwoorden
  9. Renske says

    7 oktober, 2022 at 17:01

    Ik had er geen probleem mee… heel lang niet. Maar zoonlief is nu 15 maanden. Heeft nooit een fles of speen gewild. Na 13 maanden weer aan het werk. Overdag krijgt hij water en yoghurt, brood en vast voedsel. Gekolfde melk, koemelk of kunstvoeding wil hij niet. Niet in een fles, niet in een glas met een rietje, nergens in. Wel water. Nou prima dan. Ik ben gestopt met overdag kolven omdat hij het toch niet drinkt en ik er eigenlijk ook geen tijd voor heb. De borst krijgt hij wel overdag als ik thuis werk en kn het weekend voor z’n middag slaap. Anders voordat ik weg ga naar werk in de ochtend , als ik thuis ben en snachts. Ik heb altijd op verzoek gevoed en snachts voeden vind ik nog steeds niet zo’n probleem omdat we co sleepen. Maar wat me nu echt opbreekt en me gillend gek maakt: dat uren lang spenen in de nacht. Zodra ik loskoppel het op een blèren zetten. Automatisch… ik lig dan helemaal verkrampt in een onmogelijke houding. Geen zin meer in en het kan nu ook echt niet meer. Ik moet ook normaal wat rust kunnen pakken. Maar hij gaat gerust midden in de nacht 2 uur lopen blèren als ik m’n borsten op berg en zeg “het is op” of “mama is moe, we gaan slapen” een fopspeen heeft hij nooit gewild. Wat moet ik hiermee? Ik wil er eigenlijk helemaal mee stoppen want dat urenlang willen spenen in de nachten is niet op de brengen icm werk.

    Beantwoorden
    • Teddy Roorda says

      7 oktober, 2022 at 18:40

      Hi Renske, dit klinkt wel heftig. Ik vrees alleen dat het niet mijn expertise is om je kind dit af te leren. Jij bent zijn lieveling. Het enige dat hij in de nacht graag nabij wil hebben, dat ben jij (of eigenlijk je borst). Ik zou je willen adviseren om contact te leggen met iemand die gespecialiseerd is in opvoedingsvraagstukken (zoals een orthopedagoog of een IMH specialist). Of iemand die gespecialiseerd is in slaap issues bij jonge kinderen.
      https://www.onlineopvoeden.nl
      https://www.stephanieslaapdeskundige.nl/droomritmemethode

      Beantwoorden

Geef een antwoord Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Verzekering

Search

Borstvoeding Nieuwsbrief

Tags

aanleggen Baby borstamputatie borstoperatie borstvergroting borstverkleining borstvoeding china coronavirus COVID-19 darmkrampen domperidon draagmoeder flesvoeding fopspeen heimwee huilen hulpmiddel kiezen kolven lactatiekundige media melkproductie moedermelk mythe nachtvoeding NICU onzeker op verzoek Pijn pijn in de borst pijnlijke tepels prematuur slapen spruw Televisie tutorial valkuilen vertrouwen video vlog voeden op verzoek youtube zuigbehoefte zwangerschap

Copyright © 2023 · Lifestyle Pro Theme on Genesis Framework · WordPress · Log in

 

Reacties laden....